Hoofdband Sterrennacht (haakpatroon)

Soms vind je inspiratie voor een haakseltje op de gekste plekken. Zo kwam ik bij de Facebook groep van Scheepjes een prachtige kleurencombinatie tegen voor de CAL 2020 ( d’Histoire Naturelle) gebaseerd op het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh. Ik vond het prachtige tinten. Maar pas toen ik vanmorgen naar de sokken van mijn zoontje zat te kijken, dacht ik: met die kleurencombinatie wil ik ook wat doen!

Inspiratiebronnen voor een haakseltje| Hollandse Haaksels

En dat werd dus deze hoofdband. Het is een heel eenvoudig eigen ontwerpje, ik haakte het in minder dan een uurtje.

Ik deel het ontwerp hieronder voor eigen gebruik. Veel plezier ermee!

Hoofdband Sterrennacht | Hollandse Haaksels

=======

Haakpatroon Hoofdband Sterrennacht (voor eigen gebruik)

Gebruikt garen: Scheepjes Colour Crafter, in de kleuren (op foto van links naar rechts): Coevorden (1823), Eindhoven (1114), Burum (1709), Oostende (2005), Dokkum( 1302).

Kleuren voor Hoofdband Sterrennacht | Hollandse Haaksels

Ik haakte deze hoofdband met een dubbele draad op naald 5. Maar ik haak erg los, dus misschien heb je een dikkere naald nodig. Het voelt niet fijn als het haakwerk te strak wordt, er moet een beetje rek in zitten. Daarom heb ik de steken hakend opgezet. Er zijn op Youtube veel filmpjes te vinden met uitleg, het is niet moeilijk. Mijn hoofdband is met 50 steken ca. 51 cm in omtrek en 9 cm hoog.

1. Zet met dubbele draad (kleur Oostende en Dokkum) 50 vasten hakend op en sluit tot een ring met een halve vaste in de eerste vaste. Haak twee lossen als overgang naar volgende toer. Je haakt verder in het rond. (Haak meer/minder steken indien nodig, even passen op je hoofd)

2. Haak met Oostende en Dokkum een hele ronde ( bij mij 50 steken) met halve stokjes. Wissel aan einde toer van kleur: vervang Dokkum door Coevorden, Oostende blijft. Sluit met de nieuwe kleuren de toer met een halve vaste in het eerste halve stokje. Haak 2 lossen als overgang.

3. Haak met Coevorden en Oostende een toer halve stokjes. Wissel nu aan einde naar kleuren Dokkum en Coevorden. Sluit met halve vaste in eerste halve stokje en haak 2 lossen als overgang.

4. Haak met Dokkum en Coevorden een toer halve stokjes. Wissel aan eind naar kleuren Eindhoven en Burum. Sluit toer met halve vaste in eerste halve stokje en haak nu 3 lossen als overgang.

5. Haak met Eindhoven en Burum steeds 4 stokjes, gevolgd door een popcorn steek ( 5 stokjes samen haken + 1 losse om te sluiten). Bij 50 steken 10 keer herhalen. Wissel aan eind naar Coevorden en Burum. Sluit met halve vaste in eerste stokje en haak 2 lossen als overgang.

6. Haak met Coevorden en Burum een toer halve stokjes. Wissel aan eind naar Coevorden en Dokkum. Sluit met halve vaste in eerste halve stokje en haak 2 lossen als overgang.

7. Haak met Coevorden en Dokkum een toer halve stokjes. Wissel aan eind naar Oostende en Dokkum. Sluit met halve vaste in eerste halve stokje en haak 2 lossen als overgang.

8. Haak met Oostende en Dokkum een toer halve stokjes. Sluit met halve vaste in eerste halve stokje en haak 1 losse als overgang. ( geen kleurwissel)

9. Haak laatste toer ook met Oostende en Dokkum, sluit met halve vaste in eerste vaste en hecht af.

10. Werk de draadjes met restdraad van ca. 10 cm weg en klaar!

=======

De hoofdband in deze kleuren past mooi bij mijn donkerblauwe winterjas. Maar dit is een fijn patroontje om verder te spelen met kleuren en verschillende garens, dus dit is zeker niet de laatste Sterrennacht 😉

Tip: leuk als kerstcadeautje!

Je kunt mijn haaksels ook volgen op Facebook: https://www.facebook.com/jocreaties/

Hartelijke groet,

José Wouters

Hollandse Haaksels | JOC Creaties

Hoofdband Sterrennacht | Hollandse Haaksels
Heerlijk warm hoofd! | Hollandse Haaksels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s