Colletje

Tussen de leuke reacties die ik kreeg op het Schoudermanteltje las ik ook een vraag. Of ik ook een patroon voor een colletje had? Nou, die had ik nog niet. Maar toevallig (of niet) had ik een paar dagen daarvoor prachtige Victoriaanse capelets met een hoge hals bekeken op internet. En ik wilde eens proberen daar een stoere Hollandse versie van te maken. Dus de vraag van deze medehaakster kwam precies op tijd!

Dit is het geworden. Ik heb het patroon simpel gehouden, je kunt zelf eventueel meer ruches of franjes toevoegen. Maar dit model is lekker warm, zacht en niet moeilijk om te haken.

Colletje | Hollandse Haaksels

Het garen dat ik gebruikte is Merino Aran van Katia, gehaakt met naald 6, maar ander dik garen kan ook. Haak je met een dunnere naald dan moet je het aantal steken aanpassen zodat het colletje niet te strak zit. Ik had voor dit Colletje ca. 80 gram nodig van dit garen, dat is bijna 1 bol.

Haakpatroon Colletje

1. Haak 70 lossen (met naald 6), en 1 keerlosse.

2. Haak 70 vasten, wissel van kleur en haak nog 2 keerlossen.

3. Haak de boord verder in de boordsteek (of mandensteek) met 1 stokje voor, 1 stokje achter. Eindig toer met 2 keerlossen

4. Haak de stokjes in de volgende toeren tegenovergesteld: boven een stokje voor, een stokje achter etc. zodat de stokjes steeds aan dezelfde kant komen en de ribbels ontstaan.

5. Haak zo ca. 7 toeren tot je de opstaande hals hoog genoeg vindt. Sluit laatste toer van stokjes met 1 keerlosse.

Hoge boord van het Colletje |Hollandse Haaksels

6. Haak een toer vasten met aan het eind 1 keerlosse.

7. Haak een toer halve vasten, eindig met 2 keerlossen. Vanaf nu haak je weer stokjes en gaan we meerderen door in de toeren extra lossen te haken. Dit geeft een leuk effect en maakt dat het colletje soepel om de hals en over de schouders valt. Ik ga uit van 70 steken, als je er meer hebt, herhaal dan de onderstaande steken tussen [ ] zoveel als nodig.

8. Haak 5 stokjes, dan [1 losse, 4 stokjes] x 15 (of zoveel als nodig), dan nog 1 losse en 5 stokjes. Eindig de toer met 2 keerlossen .

Meerderen bij het Colletje | Hollandse Haaksels

9. Haak 2 stokjes, dan [2 lossen, 2 steken overslaan, 1 stokje, 1 stokje in lus vorige toer, 1 stokje] x 16 (of zoveel als nodig), dan nog 2 losse, 2 steken overslaan en 2 stokjes. Eindig toer met 2 keerlossen.

10. Haak 2 stokjes, 2 stokjes in lus vorige toer, 1 stokje, en dan [2 lossen, sla 1 steek over, 1 stokje, 2 stokjes in lus vorige toer, 1 stokjes] x 15 (of zoveel als nodig), dan nog 2 lossen, sla 1 steek over, 1 stokje, 2 stokjes in lus vorige toer, en nog 2 stokjes. Eindig toer met 2 keerlossen.

11. Haak 2 stokjes, dan [2 lossen, 2 steken overslaan, 1 stokje, 2 stokjes in lus vorige toer, 1 stokje] x 16 (of zoveel als nodig), dan nog 2 losse, 2 steken overslaan en 2 stokjes. Eindig de toer weer met 2 keerlossen.

Toer 11 van het Colletje | Hollandse Haaksels

12. Haak [2 stokjes, 2 stokjes in lus vorige toer, 2 stokjes, 1 losse] x 17, en eindig de toer weer met 2 keerlossen.

13. Haak [3 stokjes, 1 losse, 3 stokjes, 1 stokje in lus vorige toer] x 17 (of zoveel als nodig). Eindog de toer met 1 keerlosse.

14. Draai het werk niet meer en haak als laatste een hele toer vasten achteruit (kreeftsteken) en haak verder langs de rand:

15. Haak door langs de rand met halve stokjes. Ik heb 3 halve stokjes per zijkant van een toer gedaan, maar pas het aan als het niet mooi wordt. Als je bij de halsboord komt (toer) haak dan een lusje voor een knoop: vaste in de zijkant van toer 6, 10 lossen, hakve vaste in zijkant toer 6, en dan weer verder met de halve stokje langs de boordrand. Haak als laatste steek van de rand een hakve vaste, hecht af en werkbde draad weg.

Rand afwerken van het Colletje | Hollandse Haaksels

15. Hecht een nieuwe draad aan op de andere hoek van de halsboord en haak ook langs die zijkant een zelfde rand met halve vasten, nu zonder knooplus. Sluit op de hoek van toer 14 af met een halve vaste en hecht af.

15. Bevestig nu de knoop op toer 6, ca. 3 steken van de rand en klaar!

Groetjes,

José Wouters | Hollandse Haaksels

Je kunt mijn haaksels ook volgen op Facebook: https://www.facebook.com/jocreaties/

Colletje | Hollandse Haaksels
Achterkant van het Colletje | Hollandse Haaksels
Zijkant van het Colletje | Hollandse Haaksels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s